Detector CO Monoxid de Carbon

250.00 lei

Detector CO Monoxid de Carbon

250.00 lei

Toate instalaţiile de încălzire pe bază de combustibili solizi pot produce concentraţii de monoxid de carbon chiar şi când acestea funcţionează corect, pentru că majoritatea combustibililor solizi conţin carbon care arde în combinaţie cu oxigenul din aer ( în proporţie de 2 atomi de oxigen la unul de carbon) producând astfel căldură + dioxid de carbon (CO2) . Cu toate acestea, dacă mixul de aer şi combustibil nu se face corect, mai ales dacă există prea puţin aer  va duce la apariţia unui gaz care va conţine doar o parte ( din două) de oxigen iar acest gaz e monoxidul de carbon.

Categorie:

Simptome de intoxicare cu monoxid de carbon

Monoxidul de carbon este incolor, inodor sşi insipid, de aceea e fatal. Semnele de intoxicare cu monoxid de carbon sunt similare cu gripa însă făra febră.

Instalatorul trebuie:

Să se asigure ca există o sursă bună de aerisire pentru fiecare sobă sau şemineu

Să se asigure de buna funcţionare a hornului şi de curăţarea regulată a acestuia

Să se asigure că beneficiarul a înţeles cum să folosească în mod corect soba sau şemineul

Să instaleze un detector de fum la fiecare sobă sau şemineu

 

Detectorul de monoxid de carbon cu alarmă

Detectorul trebuie dotat cu o baterie de bună calitate. Un detector de monoxid de carbon nu e identic cu un detector de fum, deoarece un detector de CO nu va anunţa începutul unui incendiu. Alarma trebuie poziţionată cu atenţie în locuri cu o bună circulare a aerului. Fiecare model şi producător pot avea cerinţe diferite de aceea fiecare produs trebuie tratat aşa cum este specificat în manualul său de utilizare.

 

În absenţa unor instrucţiuni speciale, cea mai bună poziţionare a detectorului ar fi:

Deasupra sobei la max 3m de aceasta

La cel puţin 300 mm de orice colţ de perete sau de tavan

Undeva unde să nu fie deteriorat de caldură.

Utilizatorul trebuie să se protejeze împotriva intoxicării cu CO prin: folosirea corectă a încălzitoarelor cu alimentare solidă, să se asigure că gurile de aerisire nu sunt blocate, să nu folosească sobele pentru a face barbecue în interior, să verifice buna funcţionare a sobei cel puţin o dată pe lună, să cureţe coşul de fum cel puţin o dată pe an, să monteze şi să verifice des detectorul de monoxid de carbon.